Suomi sodassa Venäjän kanssa
Suomi oli tosiasiallisesti sodassa Venäjän kanssa, sillä punaisten sodan johto oli venäläisten käsissä ja rauhanneuvottelut käytiin Suomen ja Venäjän välillä
- Sotatila
- Venäjän sota-asiain kansankomissaari Podvoiski määräsi 10.1.1918 venäläiset riisumaan suojeluskunnat aseista. Käsky peruttiin sähkeellä 26.1.1918, jotta Svinhufvud ja suojeluskunnat pysyisivät passiivisina 26.1.1918 alkavaksi suunniteltuun vallankumoukseen saakka. Trotski näytti tämän peruutussähkeen Brest-Litovskissa saksalaisten rauhoittamiseksi.
- Suomen muodostettavan armeijan ylipäällikkö Mannerheim oli joutua venäläisten sotilaiden pidättämäksi Tampereella 17.1.1918.
- Bolševikkikaappaukset Suomessa ja Ukrainassa alkoivat yhtä aikaa Brest-Litovskin neuvottelujen jatkon kanssa 28.1.1918.
- Bolševikkien tavoitteena oli edetä Tornioon ja sieltä Ruotsiin Aleksandra Kollontain organisoiman kapinaliikkeen avuksi.
- Neuvottelut kansanvaltuuskunnan kanssa tammikuussa 1918 olivat kansainvälisoikeudellisesti samalla sodanjulistus Suomen lailliselle hallitukselle, ja Lenin uudisti sodanjulistuksen 13.11.1918 Saksan hävittyä maailmansodan.
- Brest-Litovskin rauhansopimus 3.3.1918 pakotti venäläiset virallisesti vetäytymään Suomesta. Tosiasiassa venäläisiä jäi suuret määrät vapaaehtoisina sotimaan Suomessa (esim. Rautuun 2 000) tosin ilman kansainvälisen oikeuden suojaa rikkoessaan rauhansopimusta. Vielä 4.4.1918 Raudussa kuoli sadoittain venäläisiä suomalaisten aloitettua Karjalan offensiivin. Kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaan sotilaiden lukumäärä on irrelevantti, kun maassa taisteli todistetusti venäläissotilaita.
- Venäjän apu punaisille
- Bolševikeilla oli suurempi vaikutus vapaussodan kulkuun kuin ”sisällissodasta” puhuvat ymmärtävät. Sotaan osallistui koko vapaussodan ajan useita tuhansia venäläisiä sotilaita.
- Punaisten sodanjohto oli Leninin uskottujen miesten käsissä sodan loppuun asti.
- Punakaartit ja kansanvaltuuskunta olivat täysin riippuvaisia Leninin ase- ja ruoka-avusta. Ensimmäinen suuri asejuna lähti Pietarista 27.1.1918 lastinaan mm. 15 000 kivääriä, kaksimiljoonaa patruunaa, 30 kuularuiskua, 10 kenttätykkiä ja kaksi panssariautoa.
- Neuvosto-Venäjän johto olisi halunnut antaa Suomen punaisille paljon enemmän materiaali-apua ja lähettää enemmän puna-armeijan joukkoja Suomeen, mutta taistelut Saksaa vastaan tammi-helmikuussa 1918 ja myöhemmin Venäjän demokraattisia ja keisarimielisiä joukkoja vastaan sitoivat puna-armeijan resurssit. Kun Suomi ei ollut tärkein rintamasuunta, voimavaroja ei riittänyt tänne, vaikka halua olisi ollut.
- Rauhanneuvottelut Venäjän kanssa
- Lukuisia rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa: 1918 Berliinissä, 1919 Kannaksella ja 1920 Tartossa.
- Tarton rauhansopimuksessa todettiin, että rauhansopimuksen voimaanastuttua lakkaa sotatila sopimusvaltioiden välillä.