Punakaartien maanpetos

Punakaartit syyllistyivät maanpetokseen ja kapinaan laillista hallitusta vastaan

  1. Laillinen hallitus
  • Svinhufvudin hallitus oli laillinen ja demokraattinen jatkumo Suomen autonomian ajan perustuslain mukaan nimitettyjen hallitusten sarjassa. Hallituksen olivat tunnustaneet Pohjoismaat, Saksa, Ranska ja Itävalta-Unkari.
  • Maltilliset sosialidemokraatit, kuten Väinö Tanner, eivät osallistuneet kapinaan. Suuri osa työväestöä oli laillisen hallituksen puolella. Torppareita oli yhtä paljon hallituksen joukoissa, kuin punakaartissakin.
  1. Kapinahallitus
  • Vain Lenin tulkitsi Smilgan johtaman venäläisten vallankumouksellisten aluekomitean edustaneen korkeinta valtaa Suomessa myös ehdollisen itsenäisyystunnustuksen jälkeenkin, koska irtautuminen Venäjästä ei ollut tapahtunut ilman sekakomission päätöstä ehdoista.
  • Kansanvaltuuskunta ei edustanut työväestöä, koska sitä ei ollut valittu minkäänlaisilla vaaleilla.
  • Suomen vasemmisto tiesi nousevansa laillista hallitusta vastaan, eli asiasta ei ollut todellisuudessa eriäviä käsityksiä. Vasemmisto vain tietoisesti alkoi levittää propagandaa, jolla pyrittiin hämärtämään juridisesti selkeä tilanne. Tavoitteena oli luonnollisesti saada vallankaappausyritys näyttämään oikeutetulta.